Gordel-Uitreiking / Ceremonie

Paragraaf
tekst

Wanneer een Jiu-Jitsuka geslaagd is in zijn examen zal deze zijn nieuwe gordel ontvangen. Dit gaat gepaard met regels en een ceremonie. 

De aanwezige Jiu-Jitsuka's gaan in de kniehouding zitten (Mokuso) op aangeven van de Sensei. De Sensei zal de geslaagde Jiu-Jitsuka tot hem roepen. Er wordt eerst rechtstaand gegroet tussen de Sensei en de Jiu-Jitsuka. De geslaagde Jiu-Jitsuka stapt op aangeven van de Sensei tot op 1,5 tot 2 meter van de Sensei. 

Vervolgens gaat de Jiu-Jitsuka in Ceremoniêle Kniegang "rechts-links" tot voor de Sensei, met respect van afstand "0,5 meter" opdat de gordels kunnen uitgewisseld worden. Er zal gegroet worden tussen de Sensei en de Jiu-Jitsuka, eerst linkerhand op de grond dan rechterhand, ogen gericht naar de Sensei en een buiging makend.

De Sensei wenst de Jiu-Jitsuka proficiat en geeft vervolgens het teken dat de Jiu-Jitsuka zijn oude gordel mag losknopen. De Jiu-Jitsuka gaat op zijn linkerknie zitten (rechterknie op 90°), doet de oude gordel uit, gaat op beide knieën zitten en geeft de oude gordel met beide handen terug aan de Sensei.Hij doet dit met het hoofd lichtjes gebogen, en naar de Sensei kijkend (eerbied). 

Vervolgens overhandigd de Sensei de nieuwe gordel met beide handen aan de Jiu-Jitsuka. Hierop bind de Jiu-Jitsuka zijn nieuwe gordel om, dit ook op de linkerknie zittend rechterknie op 90°. 

Daarna gaat de Jiu-Jitsuka terug in geknielde houding zitten en groet tegelijkertijd met de Sensei, eerst linkerhand op de grond dan rechterhand, ogen gericht naar de Sensei en een buiging makend (zie foto's bovenaan).

Na het groeten geeft de Sensei het teken dat de Jiu-Jitsuka mag plaatsnemen op zijn nieuw verdiende plaatst op de tatami. (Pas na het teken van de Sensei)  De Jiu-Jitsuka gaat rechtstaan en gaat achteruit ogen gericht naar de Sensei, (eerbied).

Op het einde van de tatami blijft de Jiu-Jitsuka staan en wordt er opnieuw op aangeven van de Sensei rechtstaand gegroet.  

Dan mag de Jiu-Jitsuka zich draaien om terug naar zijn plaats te gaan.

Opgelet: De geslaagde Jiu-Jitsuka zal ten alle tijde vermijden om een beweging te maken zonder teken van de Sensei, of vóór de Sensei te knielen of recht te staan (Eerbied). 

De Sensei spreekt zich uit over het examen. 

Vervolgens zullen de mede Jiu-Jitsuka's hem of haar feliciteren (meestal na het examen of het einde van de training).

Keer terug naar praktische gids